ВИНАРНА - БОБОВА МОГИЛА 2000 - ГОРСКО НОВО СЕЛО

Данни за контакт

 • Област:
  обл. Велико Търново
 • Град:
  Горско Ново Село
 • Адрес:
  ул. "Седма" 2
 • п.к.:
  5 155
 • телефон:
  61502577
 • мобилен:
  0888826766
 • e-mail:
  hb.margarita@abv.bg
 • @уеб сайт:
  http://www.hotulbunarwinery.com

Социални мрежи

Информация

Изба Хотул Бунар, е собственост на фирма Бобова могила – 2000 ООД. Намира се в подножието на Стара Планина, в китното Горско Ново село, община Златарица.
Фирмата е собственик на 200 декара лозя, от които 180 – Каберне совиньон, Мавруд и Мерло.
Двадесет декара са старо, възстановено лозе, на около шестдесет години, сортове Димят и Сензо. Идеята за създаване на собствени лозови масиви идва от съпруга на Стефка Линдве – Ян Ола Линдве. Семейството живее в Швеция, но е добре запознато с живота на селото.
 
В трудните години на прехода, с безработните хора от селото, Ян Ола Линдве решава да възстанови поминъка им – лозарството, и да създаде работа за хората. В миналото тук са обработвали 1500 декара лозя. Идеята му е да инвестира в закупуването на земя и посадъчен материал, а инвестицията да остане в България.
 
През 2000-та година мечтата му се сбъдва. Земята е закупена, лозето поетапно се засажда, ражда се и първото грозде. Той почива тук в страната, работейки по своя проект. След смъртта му, в негова памет, близките му – неговата съпруга и семейството на сестра й, продължват да работят и реализират успешно проекта.
 
Днес се радваме на създаденото прекрасно лозе по Европейски стандарт, разположено на два хълма с уникални имена Хотул Бунар и Бобова могила върху пясъчно карбонатни почви, слънцегреене до 3600 градуса сумарна температура, посоки на редовете изток- запад, с прекрасен изглед към Стара планина. На два км от лозето, в селото, е изградена изба Хотул Бунар, оборудвана с всички съдове и техники за добиване на вино.
 
Първото вино е направено през 2006 година. Добитото грозде е екологично чисто, добре подбрано и контролирано през целия път до постъпването му в избата.
Практика на фирмата е виното да се прави на лозето, като се следи натовареността, зрелостта и чистотата на гроздето. Подбира се частично, по масиви, когато е достигнало добър баланс на захари, киселини и дървесина. Бере се ръчно, транспортира се до избата внимателно.
 
Тук се рони, сортира, отделят се чепки и по съвременна технология се създава качествено регионално вино, с максимално извлечени наситеност на цвят, плътност и аромати. Виното отлежава минимум година и повече според целта, в бъчви от френски и американски бял дъб, произведени във Франция. Температурата на съхраняване е седемнадесет градуса в специален склад на тъмно.
 
Днес, ние можем с гордост да покажем пред Вас една бутикова изба от нова генерация вина с марки Хотул Бунар и Хасара и серии към тях. Вина, с отлични вкусови качества и аромати, наситени цветове, дълги послевкуси. Вина, които се запомнят и се търсят отново.
 
Имената на нашите марки вино са свързани с историята на селото. Някога тук е минавал древен римски път. До днес съществуват руините на римска крепост Хасара, намираща се на двеста метра от лозето.
 
Този път слиза от лозята към Балкана и минава през разкопките на неотдавна открита църква, идентична с тази на Царевец, с фрески на образите на Калоян и Десислава. Чешмата на лозята е възстановена през 1932 година в местността Хотул Бунар – турско име в превод вода от извора.
 
В крепостта също е имало църква, където са се извършвали венчавки, а от там булките са се извеждали на вода до чешмата. При риголването на земята за лозето, са намерени три огнища на опожарени къщи и много останки от тухли и съдове, направени ръчно по много интересен начин, обработени красиво, но липсват цветове.
 
Всичко това те кара да настръхнеш, докосвайки се до миналото на нашите предци и те вдъхновява да продължиш българското, традицията.

Коментари

Няма коментари